Obelix 1985 - 2016

 

Guru

(blogginlägg på x3m 14.04.2005)


Jag är så lyckligt lottad att jag har en egen andlig läromästare. En privatguru. Under en period i mitt liv då det krisade riktigt ordentligt fanns han plötsligt bara vid min sida, och sedan dess har han funnits där och väglett mig bland tillvarons blindskär.

Han har lärt mig att slappna av, att varva ner. Han har lärt mig att lyssna på koltrasten. Han har lärt mig att vara uppmärksam på kroppsspråk, tecken, ordlös kommunikaton. Han har lärt mig tillit; att lita på andra, att lita på mig själv, att lita på att livet bär. Han har lärt mig ödmjukhet. Han har lärt mig att söka felet hos mig själv då någonting inte fungerar i mitt liv, men att inte älta mina fel utan rätta till dem och gå vidare. Han har lärt mig att jag duger. Han har lärt mig att uppskatta mig själv. Han har lärt mig att livet inte är en tävling eller ett prov. Han har lärt mig att utveckla min intuition. Han har lärt mig att mjukhet är styrka och hårdhet svaghet. Han har lärt mig att jag lyckas bättre i mina strävanden om jag inte försöker för mycket. Kort sagt: Han har lärt mig nästan allt jag vet om hur livet och världen fungerar på riktigt.

Liksom de flesta av orientens vise säger han inte så mycket, utan bereder mig tillfälle att upptäcka de stora, enkla sanningarna på egen hand. Han har förmågan att vara fullkomligt närvarande i nuet och bär inte med sig tankegods och känslor från andra sammanhang till våra möten. Därför fungerar han som en spegel för mig. Jag kan vara säker på att han reagerar på mig och det jag säger och gör, och inte på någonting som någon annan slängde ur sig för två timmar sedan. Därför är han också skoningslöst ärlig. Om jag gör eller säger någonting dumt låter han mig veta det meddetsamma i stället för att samla på hög och dra upp allting efter flera veckor. Och då jag gör nånting rätt får jag också omedelbar feedback.

Det sorgliga är att flera år av vår bekantskap hann rinna iväg innan jag började ta emot det han hade att lära mig - och ytterligare år innan jag fattade att jag lärde mig saker av honom, att jag hade en lärare och vägvisare. Jag hade helt enkelt aldrig kunnat tänka mig att hästar har fullt så mycket att lära oss :-)